Luotettava tieto

Purrmyname on suosittu tiktokkaaja, jolla on yli 116 000 seuraajaa. Loistokeskustelija TikTok-sketsissään hän herättämään pohtimaan ajankohtaisen aiheen kautta, miten luotettavan tiedon tunnistaa netissä. Somessa liikkuu enenevissä määrin misinformaatiota ja lähdekriittisyys on entistä tärkeämpää.

Ville Mäkipelto on tietotubettaja, jonka kanavalla tehdään tutkimusmatkoja ihmismieleen ja maailmaan. Tutkijataustainen Mäkipelto puolustaa tieteellisen tutkimuksen ja luotettavan asiantuntijatiedon asemaa yhteiskunnassa. Hänen mukaansa sillä tulee olla maailmassa vahvempi asema kuin esimerkiksi salaliittoteorioilla ja mutu-oletuksilla.

"Salaliittoteoriat on välillä hauskaa viihdettä, mutta todellinen ja luotettava tieto tulee tutkijoilta."

@purrmyname##kaupallinenyhteistyö ##videovaikuttajat ▪️Miten sinä tunnistat luotettavan tiedon netissä? 🤔👉 Tsekkaa loistokeskustelija.fi ##loistokeskustelija♬ original sound - 🦊 carita 🦊
Tekoäly tuo maailmaan paljon uusia mahdollisuuksia, mutta myös haastaa tiedon luotettavuutta. Vuoden 2023 loistokeskustelija-kiertueella vaikuttajat keskustelivat yhdessä katsojien kanssa tekoälystä, sen haasteista ja mahdollisuuksista. Katso striimin tallenne alta.

Keskustelukysymykset

Miten netissä voi erottaa luotettavan tiedon ja disinformaation toisistaan?

Miksi jotkut eivät usko ilmastonmuutokseen?

Voiko toimittajiin luottaa? Missä kulkee terveen mediakriittisyyden ja haitallisen epäluuloisuuden raja?

Lisämateriaalit

EU ja disinformaation torjunta
Video: Koronavirus ja disinformaatio
Eurooppalainen lähestymistapa disinformaation torjuntaan verkossa